karma böyle bir şey! işte öyle bir şey!



sevgili sözlük direnen, yaşam mücadelesi veren bir andavalın hikayesini, evrenin s.ktir ettiği, unuttuğu, umudu kestiği andavalların hikayesine tercih ederim. zira daha renkli, daha umut dolu olur. çünkü evren ikiyüzlülüğü görür. çünkü "karma" ağzından çıkanla yaptığın, gönlünden geçenle dilinden dökülen bir değilse, asla özeleştirini yapamıyorsan, her zaman mevcut 'kötü' durumuna birilerini gerekçe gösteriyorsan, hep başkalarını suçluyorsan, hiçbir zaman insanların ellerinden gelen dahilinde sana sunduklarıyla yetinemiyorsan, daima açsan, açgözlüysen, tatminsiz ve dırdırcıysan, parazit gibi insanların kanını emerek besleniyorsan, daima o küçücük kafanda insanların zekalarını küçümsüyor, kendince onları komuta etme hesapları yapıyorsan, içinde gerçek bir faşist gerçek bir diktatör yaşatıyorsan, yaşın 30'a da 40'a da gelse 17 yaşının travmalarındaysan; hiç ders almıyor, hiç tecrübe edinmiyor, hiç büyümüyor, sadece yaşıyorsun, demektir. işte bu yüzden evren bu 2. tip andavalları s.ktir etmiştir. ne demişti rumi; "isyanlardayım, dedi. hayır, 'imtihanlardaydı'. fark etseydi, kurtulacaktı."


işte bu 2. tip andavallar fark etmez, layıkını bulur, sonra da suçu başkalarına atmayı meziyet sayar. ondandır ki bu 2. tip andavalların ne eski arkadaşları ne can ciğer dostları ne eski sevgilileri ne anne-babaları vardır artık. bir zamanlar onlara "gerçekten" değer veren herkes terk etmiştir onları, henüz etmeyenlerin de eli kulağındadır. işte bu 2. tip andavalların hikayesi bu yüzden sıkıcıdır çünkü sonu bellidir; şayet biraz şanslıysa babasının yanında çalışır, ilerleyen süreçte devralır, ilkokulda aşık olduğu mahalleden, iyi eğitimli bir kezbanla evlenir, çocukları olur, eşini aldatır, işi batırır. hayatının sonunda 5 kuruş parasız, eşsiz, dostsuz, çoluk çocuklarının yüzüne bakmadığı gerçek ve sıkıcı bir andaval olarak yaşam döngüsünü tamamlar. bu hikayede hiç sürpriz yoktur, biliyor musun sevgili sözlük? karma budur. ya da sen istersen ilahi adalet, kader filan de. ya da baban sana küçükken istediğin bilgisayarı alsa böyle olmayacağını iddia etmeye devam et.

ps: benim -birinci tip andaval kategorisinde ele alınabilirim gönül rahatlığıyla- ikinci tip andavallara "naçizane" tavsiyem şudur ki -hani olur da bir yer açmayı filan tasarlıyordur onlar- bir yer açarlarsa camına "güzel olan her şey itinasızca, hızla tüketilir" yazabilirler, batarken çevrelerine daha az mahcup olmuş olurlar. hea, işte bir de "karma"dan kaçamazsın.

Comments

Popular Posts